sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Tarhaesittely

Meille vinkattiin, että voitaisiin tehdä esittely meidän tarhasta. Sitä ei olekaan ennen tehty, joten tehdään nyt. Vaikka onkin joka paikka lumessa, mutta tätähän se talvi on.

Tässä tarha pihasta katsottuna ja tallihan on tuossa oikealla.
 Täältä nurkan takaa me kytsitään, koska Emäntä tulee.
Se tuo tullessaan meille lämmintä juomavettä tuohon pyöreään, eristettyyn astiaan. Tuo suorakaiteen mallinen astia on meidän kesävesiastia, mutta nyt Emäntä tuo meille siihen lämmintä pellavavettä. Se me juodaan niin nopsasti pois, ettei se ehdi siinä jäätymään.
Meidän tarhassa on yhteensä 4 ovea, mutta tämä on se jota käytetään eniten. Niistä muista ovista pääsee kesällä laidunaitauksiin, mutta tästä pääsee ihan ulos. Tästä me siis kuljetaan kun mennään tarhasta talliin tai jonnekin hommiin. Ja Emäntä kulkee aina tästä.
Tässä sitten tarhasta päin katsoen, tallin pääty jossa on meidän pienempi katos. Sieltä on ovi vuohien karsinaan ja siinä on myös se luukku josta vuohet pääsee kulkemaan. Vaikka tuo katos on aika pieni, sielläkin on ihan mukava viettää aikaa.
Tuossa tallin päätyseinässä on se meidän tärkein juttu, eli ruokintapaikka. Siinä roikkuu siis heinäverkko ja sen yläpuolella automaatti josta tipahtaa päiväheinät. Meidän muut ruuat Emäntä tuo sangoilla meille ja niitä sankoja varten on nykyään koukut, minun sankoni (siis Reetan) tulee verkon oikealle puolelle ja Tanyan sanko tuonne katokseen.
Nyt kun on lunta, meille on tullut tällainen polku ruokapaikalta isommalle katokselle. Siinä matkalla ohitetaan tuo lumen alle jäänyt kivikasa. Se on vuohien kiipeilypaikka ja ne tykkäävät kesällä lekotella siinä kivien päällä. Meidän kavioita kun ei ole suunniteltu kiipeilyyn, niin meidän mielestä tuo kivikasa on ihan tylsä.
Tuo pystyssä oleva hommeli on rapsutuspylväs, siihen voi kihnuttaa itseään jos siltä tuntuu.
Ja tässä sitten meidän isompi tarhakatos. Tämä on kyllä niin hyvä, siellä ollaan hyvin tuulen- ja sateensuojassa. Meillä tuulee yleensä aina tuolta peltoaukealta päin ja se on siis katoksen takapuolella. Meillä on nyt tuolla katoksessa turpeen päällä olkiakin ja niiden päällä on mukava makoilla ja voihan niitä vähän syöpötelläkin. Katoksen nurkassa on myös suolakivi josta voi käydä nuolaisemassa.
Katoksen päädyssä tuo korkeammalla oleva pömpeli on kuulemma ötökkäansa, mutta eihän sillä nyt talvella mitään tee. Alempana on toinen rapsutuspylväs, mutta se on noin vinossa ja vuohet tykkää kävellä siitä alta ja rapsuttaa siten selkänsä päältä.
 Ja tässä näkymää tarhan takaosaan. Vasemmalla seinustalla on ovi josta pääsee siihen aitaukseen, jossa on kesäisin ollut meidän agilityesteet. Takaseinällä taas on ovi, josta pääsi kesällä isompaan laidunaitaukseen, siihen jonka sisällä on meidän pyöröaitauskin. Siinä on myös niin iso ovi, että siitä mahtuu traktorikin tulemaan tarhaan. Vaikka aika harvoin se käy, joskus keväisin vain kun tarhaa siivotaan.
 Ja tässä näkymä ihan tarhan perältä. Me vähän innostuttiin juoksemaan tuolla lumessa. Mutta oli se niin raskasta että ei kauaa jaksettu.

5 kommenttia:

Tanya kirjoitti...

Ihana blogi! Munki nimi on Tanya!

Petra kirjoitti...

Pakko oli jäädä seuraamaan kun meillekin tulee oma shettis huomenna ^^

www.petrapalomaki.blogspot.com

Ponitäti kirjoitti...

Kiitos Tanya! Kaunis nimi sulla! :)

Petra; kiva kun tulit lukijaksi. Onnittelut shettiksestä! :)

Mimosa kirjoitti...

Onko teillä yhtään metsää. Olisi hyvä poneille saada sellaistakin laidunta. Oppivat ketteriksi kulkijoiksi. Aluksi kompastelevat, mutta oppivat nostelemaan jalkojaan. Meillä Shettis oli "tasamaan" kasvatti ja todella kömpelö kokoisekseen...mutta nyt jalka nousee erilailla vaikka ollut tuollaisella metsälaitumella vasta kuukauden. Olen lukenut sun erikoispostauksia joista muuten on ollut valtavasti iloa ja apua. Seuraava "tuijotuksi" on video jossa valjastat kärryjen eteen ponsua...auttaa hahmottamaan sen nahkaremmikasan mikä tuli postissa, hah.

Ponitäti kirjoitti...

Hei Mimosa! Valitettavasti meillä ei ole metsää ollenkaan, joten metsätarhaa tai -laidunta ei saada tehtyä. Kuvissa näkyvät metsät on naapurien puolella, meidän tilassa on pihapiirin lisäksi vain peltomaata. Se on harmi, koska vuohillekin metsätarha olisi mukava.

Toivottavasti valjastusvideosta on jotain apua! :)