maanantai 20. toukokuuta 2013

Ajo-oppia


Tanya:
Haa, tällä kertaa minä saankin aloittaa kertomisen. Kannatti vähän valittaa viimeksi, kun ei minusta otettu kuvia kun käytiin siellä toisella tallilla. Nytpä sitten otettiin ja katsokaas!
Mentiin sinne samaan karsinaan kuin viimeksikin ja en ehtinyt siellä kauaa ollakaan, kun Emäntä jo otti minut siihen käytävälle valjastettavaksi. Aluksi ei laitettu kärryjä, vaan käytiin kentällä ohjasajaen.
Sen jälkeen tultiin takaisin talliin ja ehdin jo luulla että se oli vain samanlainen treeni kuin viimeksikin. Mutta eipä purettukaan valjaita pois, vaan Emäntä lisäsi mulle kärryt perään. Siitä onkin pitkä aika kun mulla on viimeksi kärryt ollut.
Ja sitten mentiin takaisin kentälle. Emäntä ohjasti mua siellä kärryn takana kävelemällä.

Vaikka osasin ohjasajaessa jo hyvin kääntyä molempiin suuntiin, niin kärryjen kanssa en osannutkaan. Oikealle kääntyminen onnistui, mutta ei vasemmalle. Kun oltiin hetken sitä Emännän kanssa harjoiteltu eikä se onnistunut, vaihtui mulle uusi ohjastaja. Se on Emännän kaveri ja se sitten opetti mulle sen kääntymisen. Aluksi se oli tosi vaikeata mulle, mutta sitten alkoi pikkuhiljaa onnistua.


Ja sitten kun sen opin, niin tuli taas Emäntä mun ohjiin kiinni ja istui ihan kärryyn ja sitten ajeltiin niitä ympyröitä hetken aikaa.
Sain paljon kehuja kun menin niin hienosti ja Emäntääkin ihan nauratti.
Emäntä huomasi vasta tuolla kentällä kun näki kärryt kauempaa, että niiden säädöt on ihan pielessä. Se ei meinannut pysyä siellä istuimella kun se oli ihan vinossa. Pitää kuulemma säätää vähän tuota aisojen kulmaa.

Reeta:
Olipas Tanya tohkeissaan tuosta ajotunnistaan. Minulle se onkin jo tuttua juttua. Mutta jotain uutta tapahtui minullekin siellä tallilla. Emäntä otti mukaan vain Tanyan kärryt ja nehän eroaa omista kärryistäni siten, että niissä on pidemmät aisat. Eli mun valjaissa ei riitä vetoliinojen pituus, kun ne on teetetty oman kärryni mittojen mukaan.
Mulle otettiinkin mukaan nyt vihdoin ja viimein ne mun uudet valjaat. Ne on samanlaiset kuin Tanyan valjaat, mutta mun on vähän pienemmät. Tanyallahan on shettiskoko ja minulla minishettis-koko.


Ne tuntuivat hurjan painavilta ja ei tainnut ihan mennä kaikki säädöt vielä paikalleen. Mutta kyllä mä sain niillä kuitenkin kärryjä jo vedettyä.

Tuota kärryä pitää tosiaan vielä vähän säätää myös, mutta ei se muuten tuntunut paljoa omasta kärrystäni eroavan.

Ja sitten lopuksi tämä huippukiva juttu! Nyt on tullut kesä ja me on päästy pariin kertaan laitumen puolelle vähän maistelemaan tuoretta ruohon. Kasvaahan sitä ihan vähän tarhassakin, mutta laitumella paljon enemmän. Harmi vaan kun niin lyhyen aikaa on siellä saatu vasta olla. Mutta pitää kuulemma totutella varovasti, ettei mene masut sekaisin.


10 kommenttia:

Omituiset otukset kirjoitti...

Kiitokset liittymisestä! Sivusi löytyvät nyt eläinblogeja listaavasta Omituisista otuksista.

Ponitäti kirjoitti...

^Kiva, kiitos!

Jemina O kirjoitti...

Ihania!Aiotaanko Tanya opettaa myös ratsastukseen?

Anonyymi kirjoitti...

Ihania tyttöjä <3 Ja aivan upea tuo ensimmäinen laidunkuva!

Ponitäti kirjoitti...

Kiitos!
Jemina; kyllä varmaan Tanyaakin jonkin verran ratsuksi opetetaan.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä kaikkea Reeta osaa ratsailta? Ja mikä on tavoitteena? Jonkinlainen kysymyspostaus olisi joskus kiva! :)
-Reetta
Ps Melkein kaimoja ollaan :)

Ponitäti kirjoitti...

Ei Reeta vielä osaa paljoakaan, kun ei ole ollut sopivaa ratsastajaa treenaamassa. Tavoitteeni oli että pystyisi liikkumaan ilman taluttajaa kentällä ratsastaja selässä ja se on jo tavoitettu. :) Koska sopivaa säännöllistä ratsastajaa ei siis ole, ei se ratsukoulutus olekaan niin tärkeää. Sama juttu Tanyan kohdalla. Sillä ehkä tavoitteena että tulisi toimiva talutusratsu, jos joskus johonkin tapahtumaan tarvii mennä tarjoamaan talutusratsastusta.
Ratsukoulutusta tärkeämpää on tuo että toimisi ajossa hyvin, koska se on kuitenkin se pääasiallinen liikutusmuoto.
Kiitos vinkistä, ehkäpä toteutan sen kysymyspostauksen taas. Joskus aiemmin on ollut, mutta siitä on jo aikaa.

Ida Metsälä kirjoitti...

Moikka! Ihana Reeta ja Tanya <3 Mut oli mulla asiaa. Mä mietin et mikä Reetan rotu on? Kun mietin et se on niin pieni et onko se se knabstrup? :))

Ponitäti kirjoitti...

Reetan emä on knabstup-poni ja isä on british spotted pony. Reetan isä olisi päässyt myös knabstup-kirjoihin, mutta lopullinen hyväksyntä jäi kiinni puuttuvista vanhempien dna-testeistä. Samoin siis Reetan pääsy knabstrupper-kirjoihin jäi kiinni siitä dna-testistä. Sanon siis Reetan roduksi knabstrupper. Hippoksen mukaan se on roduton poniristeytys, koska Hippoksella siis vanhempien rodut ei ole samat.

Knabstruppereita voi olla kaiken kokoisia, isoista hevosista pieniin poneihin, enempi tai vähempi pilkullisia. Lisää tietoa löytyy täältä: http://www.hevosmaailma.net/knab.shtml
Sieltä selviää myös tuon knabstup-rodun erikoisuus, eli siinä sallitaan astutus muillakin roduilla.

Anonyymi kirjoitti...

Ihanat Reetta ja Tanya!♥ Vähänkö suloiset nuo niiden riimut, Niin ihanat