keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Valjastuksia

Nytpä kerrotaankin valjastuksista. Esittelen ensiksi nämä omat valjaani ja saa Tanya sitten esitellä nuo uudet valjaansa, kun ne on vähän erilaiset kuin nämä mun omat. Kuvia on paljon ja ne on nyt vähän pienempänä kuin normaalisti, mutta klikkaamalla ne saa isommaksi.

Meillä molemmilla on siis valjakkovaljaat ja nämä näyttää vähän erilaisilta jos on tottunut näkemään vain ravivaljaita. Mutta varsinkin meille pienille poneille nämä valjakkovaljaat on paremmat, kun saadaan puskea eteenpäin kunnolla koko kropalla, eikä vaan selällä vetää kuten ravivaljaissa kuulemma kävisi.

Valjakkovaljaat koostuvat seuraavista osista:
  • Sila (tai selustin) + mahavyö
  • Rintaremmi jossa pitkät vetoliinat
  • Häntäremmi + mäkivyöt
  • Ohjat
  • Suitset
Valjakkovaljaita varten pitää kärryssä olla vetokarttu, mutta jos ei kärryssä sellaista ole valmiina, niin sen voi tehdä ja lisätä myöhemminkin. Meidän kärryissä on ollut vetokartut jo ihan uutenakin. Valjastuksen voi tehdä eri järjestyksessäkin kuin mitä meillä tehdään. Me ollaan naruista kiinni niin siksi laitetaan vasta viimeisenä suitset ja ohjat. Ensimmäiseksi laitetaan sila (sitä kutsutaan myös selustimeksi). Se kiinnitetään mahan alle mahavyöllä. Siihen mahavyöhön tulee sitten vielä toisetkin hihnat kiinni, niillä kiinnittyy nuo aisalenkit. Silan taakse tulee häntäremmi jossa on kiinni mäkivyöt.
Sila ja mäkivyöt
Tässä jo rintaremmi ja kärrytkin paikallaan.
Häntäremmi.
Minun valjaissa on kiinteä häntäkappa ja mun häntä pitää siis pujottaa aina siihen. Sen takia koko häntäremmi on silassa kiinni pikalukolla, että sen saa sitten hännän pujottamisen jälkeen helposti kiinnitettyä silaan. Nuo selän päältä sivuille laskeutuvat hihnat ja hännän alta vaakatasossa menevä hihna ovat siis ne mäkivyöt. Ne on pakollinen osa valjakkovaljaissa, ravivaljaissahan niitä ei välttämättä ole ollenkaan.
Silloin kun opettelin näitä ajohommia, minulla oli myös potkuremmi tuossa mäkivyön päällä, mutta enää en sitä tarvitse.

Valjakkovaljaissa siloissa ei ole ollenkaan sellaisia pitkiä kieputusremmejä kuten perinteisissä ravivaljaissa on. Silan ja aisalenkkien tarkoitus on vain kannatella aisoja oikealla korkeudella. Aisat pääsevät hiukan liikkumaan, koska niitä ei kiristetä paikalleen. Mäkivyön tarkoitus onkin estää kärryä tulemasta liian lähelle minua, esimerkiksi kun peruutan tai kun mennään jyrkkää alamäkeä. Kärryjen tippumisen aisalenkeistä taas estää nuo vetoliinat.
Vetoliinat ovat rintaremmistä tulevat vahvat hihnat ja niillä tapahtuu se koko vetotyö. Ne kiinnittyvät siis kärryn vetokarttuun ja vetokarttu pääsee liikkumaan samaan tahtiin etujalkojeni kanssa. Niinpä mulle ei pääse tulemaan hankaumia ryntäisiin. Minun vetoliinat on tällaiset että niiden pituutta voi säätää rintaremmin päässä olevasta soljesta.
Mäkivyö kiinnittyy aisan
keskivaiheilla olevaan lenkkiin.
Tässä valjastus valmiina,
ohjat menevät silan ja rintaremmin lenkeistä.

Koska näissä mun kärryissä nuo aisoissa olevat lenkit on tuossa keskivaiheilla, on mäkivyön päihin vaihdettu lyhyemmät lenkit kuin mitä olivat mäkivöiden alkuperäiset kiinnityslenkit. Joissakin valjaissa on tuosta mäkivyön renkaasta lenkki vielä alaspäinkin, jonka läpi vetoliinat laitetaan. Minun valjaissa ei sellaisia lenkkejä ole, eikä taida olla Tanyankaan valjaissa.
Vetokartun päissä on pikalukot, joihin
vetoliinat kiinnittyvät.
Tässä näkyy tuo vetokarttu kokonaan.
Se keskeltä kiinni kärryssä.

Minun valjaiden alkuperäiset vetoliinat oli ihan liian pitkät ja siksi Emäntä teetti valjassepällä nämä sopivat mittaiset vetoliinat. Nämä on myös sopivammat noihin pikalukkoihin kun näissä on päässä iso D-rengas.

Näihin valjaisiin kuuluisi myös ihan ajosuitset. Kokeilin niitä kerran, mutta ne oli niin kömpelöt, että päätettiin pysytellä näissä ratsusuitsissa. Niissä ajosuitsissa olisi ollut sellaiset laput silmien edessä, ettei sieltä nähnyt mitään sivuille. Ihan tyhmää, tottakai minä nyt haluan katsella maisemia kun kerran lenkeille mennään.
Näistä ratsusuitsissa mulla ei käytetä ollenkaan sitä varsinaista turparemmiä. Vain irrallinen alaturparemmi laitetaan samasta lenkistä  mistä kuolaimet kiinnittyy. Suitsiin vaihdellaan otsapantoja tilanteen mukaan. Kesällä ajaessa käytetään hapsupantaa, ja kisoissa käytetään jotain hienompaa. Tässä vielä mun kisaedustuskuva viime kesältä. Tässä näkyy nuo ohjatkin. Valjakkoon kuuluu ruskeat ohjat, mutta koska Emäntä ei tykkää vaaleanruskeasta niin näihin on ostettu erikseen tummanruskeat ohjat.
Kisoissa viime kesänä.
Nuo meidän molempien valjaspehmusteet on merkiltään FinnTack. Rintaremmissä on hevosten mahavyön pehmuste ja silassa ponikoon silapehmuste.

Noista kärryjen säätämisestä sen verran, että nehän pitää aina tasapainottaa ponin korkeuden ja kuskin painon mukaan. Näissä kärryissä voi siirtää istuinta, mutta aisojen kulmaa ei voi säätää. Tanyan uudessa kärryssä voi säätää niitäkin. Ja valjaista voi säätää tuota aisalenkin korkeutta. Kun kuski istuu kärryissä ja aisa on sillä korkeudella missä se on silassa, pitäisi aisan päässä tuntua parin kilon paino. Jos painoa on liikaa, se painaa ponin selkää ja jos taas liian vähän, nousee aisat ylös ja se taas voi vaikka nostaa poniakin ilmaan. Jos painoa on liian vähän, pitää penkkiä siirtää eteenpäin ja/tai laskea aisalenkkejä tai jos aisojen kulmaa voi säätää, niin niitä nostaa korkeammalle. Jos taas painoa on liikaa, pitää penkkiä siirtää taaksepäin ja/tai nostaa aisalenkkejä tai säätää aisojen kulmaa alaspäin.

Tanya:
Minulla onkin ihan upouudet valjaat ja kärrytkin! Niissä on kai vielä vähän säätelemissä noissa hihnojen kireyksissä, kun ei vielä kunnolla olla päästy ajamaankaan. Emäntä sanookin, että parhaiten niitä hihnojen säätöjä näkee sitten vasta kun ollaan ajamassa ja joku ottaa sivulta päin valokuvia.
Sila ja mäkivyö.
Mäkivyö


Soljet häntäkapassa.
Minun siloissa on vähän erilaiset aisalenkit kuin Reetalla. Ja Emäntä sanoi, että niitä on vielä erilaisiakin, jotain pikalukollisia jotka käy sellaisiin kärryihin joissa on lenkit aisojen päissä.

Häntäremmikin on vähän erilainen, tässä on soljet jotka helpottaa paikalle laittamista, eikä häntäremmiä tarvitse irrottaa silasta.

Vetoliinat lähtee rintaremmistä ja näissä onkin pituuden säätö vasta tuolla takapäässä. Vähän on liikaa tuota säätövaraa ainakin tämän pituisten aisojen kanssa.

Vetoliinojen päihin tehdään lenkit ja ne pujotetaan vetokarttuun. Kartun päissä on vain tapit, jotka estävät lenkkiä lähtemästä pois. Mutta ehkäpä näihinkin vaihdetaan tapin tilalle pikalukot kuten Reetan kärryissä on.
Hiukan erilaiset aisalenkit.
Vetoliinojen päihin tehdään lenkit.
Tässä vetokartussa ei vielä ole pikalukkoja,
vaan vetoliinat kiinnittyvät lenkillä.
Näiden vetoliinojen pituus
säädetään takana olevasta soljesta.Alla tuosta oikeanpuolimmaisesta kuvasta näkee sen, mikä on tuon mäkivyön tarkoitus. Minun kärryissä nuo lenkit on aika edessä, mutta mäkivyön pituus riittää siihen. Tässä olen vähän peruuttanut ja tuon verran pääsin lähemmäs kärryä kunnes mäkivyö "jarrutti", etten ihan kärryyn pääse törmäämään.
Olisiko rintaremmi hyvin?
Mäkivyön kiinnitys aisan lenkkiin.
Vain ohjat ja suitset puuttuu.
Vetokarttu.

Emäntä kertoi, että näihinkin valjaisiin kuuluisi ajosuitset, mutta että mullekin taidetaan kuitenkin laittaa vaan ne ratsusuitset, joita olen tähän saakkakin käyttänyt. Mutta siis vielä niitäkään ei ole kärryjen kanssa käytetty, vaan on vain talutettu riimusta, eikä sen takia ole tarvinnut niitä ohjiakaan vielä

Lisää valjastusjuttuja voit lukea vaikkapa täältä: Miniponin valjastusvinkit.

15 kommenttia:

Bessie kirjoitti...

Selailin ensimmäistä kertaa blogiasi läpi. Onpa hellyyttävän suloisia ja meneviä pikkuponeja :). Ja blogi täynnä yhtä suloisia kuvia. Teillä on kyllä monenlaista aktiviteettia, kiva nähdä :). Minäkin olen kiinnostunut agilitystä. Sain heti teiltä vinkin, jos löytäisi jonkun tarpeeksi leveän ja tukevatekoisen saavin tai ämpärin, ehkä voisi opettaa nostamaan sille vähän isommankin (siis silti pienen) hevosen etujalkaa, ehkei sentään koko painolla... mutta aion kokeilla ;), kun olen ollut vailla moista koroketta.

Ponitäti kirjoitti...

:D Kiitos! Meillähän tuo pyöreä agilitykoroke on sellainen laastipalju, jonka pohjaan jäykisteeksi on ruuvattu pyöreäksi sahattu paksun vanerin pala. Aika kevythän se on kuitenkin ja voi kipata jos astuu ihan reunalle. Joudun kuitenkin sitä välillä kuskailemaan, niin en ole siihen painoja sisälle vielä ainakaan laittanut. Jos haluaisi hyvän ja tukevan, niin senhän voisi vaikka valaa täyteen betonia, mutta sitten ei jaksaisi siirrellä.
Ihan laudasta tehty matalampi ja leveämpi laatikko ajaisi saman asian, mutta olisi sen puoleen turvallisempi että ei kellahda kumoon.

Unknown kirjoitti...

Löysin tän blogin ja ihastuin älyttömästi noihin poneihin! Kuvat on aivan mahtavia ja blogi vaikuttaa tosi kivalta, liityin lukijaksi! :3

http://lifewithbella-essi.blogspot.fi/

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Onko teillä koskaan riitaa vuohien kanssa, kun ulkoilette yhdessä? Oletteko ikinä saaneet sarvista?

Ponitäti kirjoitti...

Ei tule riitaa, vuohet kyllä väistää. Mutta toisaalta, vuohet on niin vikkeliä että ehtivät napata herkkuja suuhunsa jo sinä aikana kun ponit vasta kääntävät takapuoltaan kohti. :)

Bessie kirjoitti...

Meillä pitäisi tosiaan olla helposti siirrettävä ja siten kevyt koroke..hankalaa saada tarpeeksi tukeva semmoinen :)

Annika kirjoitti...

Hei!
Pyytäisin pientä palvelusta.
Olisiko mahdollista että mittaisit minulle tuosta valjakko-rintaremmistä tuon "tyhjän" välin etuosasta, eli mitan niskaremmin kohdasta toisen niskaremmin kohtaan?
Tarkoitus olisi tehdä tutun pikkuponille lahjaksi pehmusteet valjakkovaljaisiin ja tuo mitta olisi kovasti tarpeen ettei tarrat tule juuri noiden niskarenksujen kohtiin.

Ponitäti kirjoitti...

Annika, sori kun vastaaminen kesti, nyt vasta muistin mitata. Tanyan shettiskoon valjaissa se väli on n. 40 cm, Reetan minishettis-koossa n. 35 cm.

Annika kirjoitti...

Kiitoksia aivan hirmuisen kovasti, nyt saan tarranauhat oikeille kohdille :)
-Aivan ihanat sivut sinulla!

Anonyymi kirjoitti...

Olipa onni että olet tehnyt tämän postauksen! Tänään mennään ekaa kertaa koittamaan uusia vaunuja ja samaten virallisesti valjastamaan valjakkovaljailla. Olisin nimittäin tyystin pulassa jos ei netistä löytyisi vinkkejä! :)

-Anniina ja Lenni

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Meillä minioripojan kanssa harjoiteltu kovasti jo ajelua (valjakkovaljaat ja -kärryt), mutta nyt pitäisi löytää kengättömään kavioon bootsit (kuten isolla heppakaverilla) jotta päästäisiin soratietä pitkin kauemmas kotoa. Oletko käyttänyt tai ylipäätään löytänyt jostain minikokoisia bootseja? easyboot Epic on tähänastisissa nettihauissa pienin, mutta sekin liian iso meidän ponipojan kavioihin.:(
Ponin pitää aikaslailla hölkkäillä jotta pysyy hevosen mukana tiellä ja epäilen, että ajan myötä kyllä kaviot kipeytyvät.

Ponitäti kirjoitti...

Hei! En ole minäkään Reetalle sopivia bootseja löytänyt, kaikki liian isoja. Meillä ei kuitenkaan niin aktiivista ole tuo ajaminen, vaan voidaan esim. talven pääkallokeleillä olla ajattakin. Ja muutenkin on valittavana monia erilaisia pohjia, jos esim. kylätie on lanattu ja karkea, mennään vain metsätielle. Ja karkeammat osuudet mennään käyntiä ja pehmeämmällä sitten voidaan ravatakin.

Henna-Riikka kirjoitti...

Moikka, muistatko mistä olet nuo tanyan valjaat ostanut? Entä minkä merkkiset ovat?
Lähinnä kiinnostuin siksi että noissa näyttäisi olevan hieman erilaiset nuo aisalenkit:) ovatko olleet hyvät valjaat?

Ponitäti kirjoitti...

Hei! Henna-Riikka, en enää muista minkä merkkiset nuo Tanyan valjaat oli, Miniponista ne ostin vuosia sitten. Niissä oli tosiaan avattavat aisalenkit eli olisivat sopineet myös aisoihin joissa on lenkit päässä. Aisalenkin alapuolella oli metallia sisällä, eli se pysyi U-muodossa. Nuo valjaat oli kuitenkin vähän hankalan kokoiset Tanyalle, ne oli koottu kaksista eri kokoisista valjaista (shettis ja minishettis) osia yhdistämällä. Tanya kun on vähän välimallia. Nuo valjaat oli myös ehkä vähän liiankin tukevat ja siksi melko painavat.
Myin siis nuo valjaat pois (molemmat, sekä shettiskokoiset että minishettiskokoiset) ja ostin Ruotsista Drive Outilta Tanyalle sen nykyiset valjaat.

Henna-Riikka kirjoitti...

Okei, kiitti vastauksesta :) itsellä etsinnässä juurikin olisi vähän jämäkemmät valjaat, kun sen verta ahkerassa käytössä valjaat.