Kutut

Tallilla on ollut kuttuja jo vuodesta 1997 lähtien. Enimmillään niitä on ollut neljä. Kaikki kutut ovat olleet rodultaan suomenvuohia. Vuosina 1999-2007 meillä oli lypsykuttukin ja parhaimmillaan jopa kaksikin, mutta tämänhetkisistä vuohista ei kumpikaan ole lypsykuttu. Inkerin astuttamista kyllä jo suunnitellaan.


Pinja on meillä syntynyt, kesällä 2005. Sen emä oli Nelli, joka eli korkeaan 14 vuoden ikään saakka. Pinja on vasta nyt vanhemmiten hiukan rauhoittunut. Nuorempana se oli kovin vallaton kaveri ja karkasi vähän väliä hyppäämällä tarha-aidan yli. Kun se oli saanut syötyä mahansa täyteen, se palasi samaa reittiä takaisin tarhaan. Kun aita uusittiin parempaan ja ikää tuli enempi niin karkureissutkin loppuivat. Pinja on luonnostaan sarveton eli nupo, on perinyt sen isältään.
photography by Viipi
Nuorempi kuttumme on nimeltään Inkeri. Hänet ostettiin Hakkilan Maalaispihasta 5 viikon ikäisenä huhtikuussa 2015. Inkeri sopeutui hyvin laumaan. Väritykseltään Inkeri on aika tumma, naamassa hauskat viirut. Erikoista Inkerissä on sen hetulat, eli pienet "roikotteet" kaulan molemmin puolin. Usein sellaiset on afrikkalaisilla kääpiövuohilla, mutta suomenvuohien perimäänkin niitä on tullut ilmeisesti norjalaisilta ja venäläisiltä vuohilta.
Inkeri on vielä nuori ja melko vallaton tapaus.
Inkeri 6 viikon ikäisenä.

4 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Mulla ois pieni kysymys tota vuohien/kuttujen ruokinnasta. Meillä on kaksi ihan normaalia vuohta. Me annetaan niille tällähetkellä kun on pakkasta 2 desiä kauroja ja omenaa ja heinäpussin. Vuohet määkii silti usein. Voiko se johtua vääränlaisesta ruokinnasta, vai ovatko seuran kipeitä sinun mielestä? Kiitos jos vastaat :)

Unknown kirjoitti...

Ja siis ne vuohet määkii kovaan ääneen, ettei ihan hiljaa, en muistanu laittaa äsköseen viestiin

Ponitäti kirjoitti...

Todennäköisesti ne on seurankipeitä. Kaksi vuohta kun eivät ole vielä lauma, niin ne olettavat ihmisen kuuluvan myös laumaan ja huutavat perään. :) Ainakin mun kokemuksen mukaan kolmas vuohi vasta tekee lauman, jolloin ne ei ole niin kovasti ihmisen perään.
Mutta jos ne on naaraspuolisia, siis kuttuja, niin nyt on alkaneet myös kiima-ajat. Ne toistuu kolmen viikon välein talviajan ja kestää 1-3 päivää kerrallaan. Silloin voi huuto olla todella kovaakin ja häntä heiluu. Se on siis ihan normaalia että voi kuulostaa ihan kuin kuttu huutaisi kuolemanhädässä.

Unknown kirjoitti...

Kiitos tosi paljon vastauksesta. Osataan kyllä perusasiat vuohista, mutta näyttää olevan että noista vuohista oppii vähän joka päivä lisää :D Toinen on poika ja toinen tyttö, poika jouduttiinki kastaroimaan ku sisaruksia sattuvat olemaan. Toi kiima-aika selittääkin ton tytön huutamisen, korvat meinaa särkyä kun välillä huutaa nii kovasti, ihan niinku päätä katkastas. Kiitos viellä vastauksesta! Pitääkin järkätä noille sarvipäille enemmän aikaa :)