tiistai 26. maaliskuuta 2013

Päiväohjelma

Meiltä toivottiin tässä taannoin, että kerrottaisiin meidän päiväohjelmasta. Tässä se nyt tulee, kuvia on paljon ja niitä voi klikkailla isommiksi jos haluaa.
Meidän päiväohjelma riippuu siitä, onko Emäntä päivän kotona. Jos ei ole, niin me ei ainakaan näin talvella tehdä sitten muuta kuin syödään ja hengaillaan tarhassa eikä niissä päivissä ole paljoa kertomista. Mutta niinä päivinä kun Emäntä on kotona, me saadaan enempi liikuntaakin. Siksi me nyt kerrotaan sellaisesta päivästä.

Ensiksi aamulla Emäntä tulee talliin ja huikkaa huomenet ja tarjoilee meille aamupalan. Niinä päivinä kun Emäntä ei ole kotona, meidän aamupala on klo 7, mutta kotipäivinään Emäntä taitaa nukkua vähän myöhempään ja me joudutaan odottamaan aamupalaa. Tänä päivänä mistä kerrotaan, aamupala tuli klo 9 jälkeen.
Tuo sinisen mitan ruoka on Progut farmia, auttaa että masu pysyy kunnossa. Vihreässä mitassa on kivennäistä, Pavo Vital Complete. Tanya saa lisäksi Greenlinea, sitä on turvotettuna tuossa oikeanpuolimmaisessa kuvassa.

Kun ollaan saatu aamupalat syötyä, Emäntä harjailee meidät ja sitten mennään ulos. Ulkona odottaa meidän heinät ja siinä kun aloitellaan syömistä, Emäntä putsaa vielä meidän kavioista niihin karsinassa tarttuneet turpeet.


Vuohille laitetaan omat eväät sisälle, mutta tulee nekin ulkona käymään jos niiden luukku on auki. Tämä oli lämmin päivä niin ne pääsivät ulkoilemaan. Ne tykkää järsiä noita oksia ja mekin syödään niitä sitten kun heinät loppuu. Emäntä tuo meille aamulla ja iltapäivällä lämpöistä juomavettä tarhaan.


Sitten päivällä meillä olikin toimintaa, ja ihan erilaista kuin koskaan ennen. Luulin ensiksi että mennään vaan ihan normaalille ajelulle, mutta Isäntä lähtikin mukaan ja talutti aluksi Tanyaa. Sitten kun päästiin metsätien alkuun, Tanya sidottiinkin narusta mun kärryn perään ja niin tehtiin sitten lenkki. Olipas se erikoista, mutta mentiin kuulemma molemmat oikein hienosti.


Kun tultiin takaisin kotiin, mut loimitettiin mutta Tanya ei ollut hionnut yhtään. Tarhaan saatiin taas heiniä ja loppuilta hengailtiin vaan ja otettiin aurinkoa.
Sillä aikaa kun me ollaan ulkona, Emäntä siivoaa meidän karsinat ja laittaa iltapuurot valmiiksi. Tuossa kuvassa näkyy ne meidän puurojutut kuivana. Siinä on pellavarouhetta, biotiinia, ripaus msm-jauhetta ja tuo valkoinen kakku on ruokintakalkkia.

Tässä ne meidän puurot sitten valmiina. Meidän iltapala on yleensä klo 22, silloin on jo pimeää. Vasemmalla Tanyan puuro, siihen laitetaan lisäksi  Greenlinea ja oikealla mun puuro, siinä on lisäksi Progut farmia.

Puuron jälkeen minä aloin syömään heiniä, mutta Tanyalla oli kaviokylpyvuoro ja Emäntä puuhasteli sen kanssa käytävällä. Mun kaviokylpy oli edellisenä päivänä.

Kaviokylvyn jälkeen Tanyakin pääsi karsinaansa syömään iltapuuroa ja heiniä. Sitten Emäntä toivotti meille hyvää yötä ja sammutti valot, vain meidän yövalot jäi palamaan.


Tanya:
Mun pitää vielä saada kertoa, mitä mulle kävi tuossa reilu viikko sitten. Mulla tuli yhtenä iltana massuni niin kipeäksi, että olisin halunnut vain maata. Emäntä huomasi heti, että jotain on vialla. Se juotti mulle jotain öljyä pullosta, mutta enhän mä sitä halunnut juoda. Ja sitten lähdettiin ulos kävelylle. Oli jo ihan pimeää ja Emännällä oli vain otsalamppu ja sen valossa käveltiin, onneksi se oli tuttu se tie mitä mentiin. Mutta kun tultiin takaisin talliin, mun massu oli aina vaan kipeä ja niin Emäntä soitti meille eläinlääkärin. Se oli se tuttu lääkäri joka on käynyt meillä pari kertaa aikaisemminkin. Se tutki minua ja pisti piikin ja sitten työnnettiin inhottava letku nenään ja sen kautta laitettiin jotain mun massuun. Mutta sittenpä helpotti! Mulla tuli kakka. Se lääkäri lähti sitten pois ja Emäntäkin lähti kai hetkeksi nukkumaan, mutta tuli sitten vielä katsomaan mua jonkin ajan kuluttua ja sain jo vähän heinääkin. Aamulla pääsin sitten normaalisti ulos Reetan kanssa. Eikä sitä oikein tiedä mistä se mun mahakipuni johtui, kakka ei vaan kulkenut vaikka olin juonut ihan normaalisti.

13 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

KivA blogi!:) mikä tuo kavio kylpy oikeeeen on?(:

Ponitäti kirjoitti...

Kiitos! :)
Pesen molempien kaviot nyt kerran viikossa. Tanyalla on hoidettu kavioiden irtoseinämiä ja ne alkaa olla hyvällä mallilla. Vesipesun ja kuivaamisen jälkeen laitetaan rakoihin sädemädän hoitoon tarkoitettua ainetta tai sellaista täyteainetta. Samalla vuollaan tarpeen mukaan.
Reetalla taas vesipesun ja vuolun jälkeen laitetaan kavioihin tervaa, auttaa pysymään kunnossa.

Karoliina kirjoitti...

Heippa,
paljonko ponisi saavat Progutia? Paljonko sitä siis on hyvä antaa päivittäin? Judikin syö sitä, n. puoli desiä päivässä. Mietin vain pitäisikö annosta suurentaa?

Ponitäti kirjoitti...

Molemmat saa nyt tuollaisen vajaan desin aamuisin (tuo mitta on 0,8 desiä), lisäksi Reeta saa saman mitallisen vielä iltaisin. Reetalla on stressiherkkä maha ja siksi annan sille aamuin-illoin.

Karoliina kirjoitti...

Okei. Kiitos vastauksesta. Judilla kun on ollut hiekkaongelmaa ja myös muutenkin mahavaivoja, niin alettiin syöttää. Desi voisi olla siis ihan ok.

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Miten tuo Progut vaikuttaa? Omalla hepalla on vähän herkkä maha, aika usein vähän löysää kakkaa ja oon yrittäny ettiä sille siihen jotain apua. Syö pellavaa ja syönyt maitohappobakteereja. Olisko tästä meillekkin sitten apua? :)

Ponitäti kirjoitti...

Progutin pitäisi parantaa suoliston mikrobioloja ja sitä tosiaan suositellaan stessimahaisille. Vaikea sanoa onko siitä sitten hyötyä, koska Reetan stressimaha ei ulospäin näy, mutta sillä todettiin viime kesänä mahahaava joka oireili vain kerran kipukohtauksella ja sai siihen lääkkeet.
Löysään mahaan sitä kannatta myös kokeilla, mutta ainakaan Tanyalla se ei ole auttanut, mutta annan silti sillekin aamuisin, koska en usko siitä haittaakaan olevan ja menee hyvin kivennäinen sen seassa. :)
Progut on siis rehuparanne, ja samaa ainetta on paitsi Progut farmissa, myös Racing Hepoluxissa. Siitä löytyy infoa esim. tältä sivulta: http://www.racing.fi/racing-tuotteet/progut-suoliston-parhaaksi/

Anonyymi kirjoitti...

ihana postaus!!!voi tanya ressu mut onneks ei ollu pahempaa:)voinko syötää meiän shettisruunalle jolla on aika herkkä maha ja sillä on ollu vähän "huono maha" silleen ku sil on
vähän sekasin se aina ja aina on löysää mut ei sil enää oo ni voiko se progut farm alottaa uusiks sen löysän mahan?ku se e oo kovin miellyttävää;(niin voinko mielestäsi alkaa antaa sille sitä progut farmerii?

Anonyymi kirjoitti...

ja katoin siin ekas kuvas et sin oli kakaa

Ponitäti kirjoitti...

Anonyymi, jos se maha on nyt ok, niin en ehkä muuttaisi ruokintaa. Mutta jos se menee taas löysemmälle, niin sitten kokeilisin.

Anonyymi kirjoitti...

okei kiitti en sitten aloita ainakaan viellä;)

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Miten ponit oireilivat irtoseinämää/irtoseinämiä. Tuilko seinämään paise?

Meillä isolla hevosella irtoseinämää, joten sen takia kiinnostuin.

Ponitäti kirjoitti...

Hei! Irtoseinämät näkyy pohjasta katsoessa rakoina, kavion seinämä alkaa irrota ulospäin, jolloin siihen tulee rako ja rakoon menee multaa. Muita oireita ei aiemmin ole ollut, mutta nyt alkukesästä oli Tanyalla ontuma. Ilmeisesti irtoseinämärakoon oli pakkautunut maata joka aiheutti sitten painetta. Kun seinämä vuoltiin auki, siis ihan kolo siihen ulkopuolelle, ja saatiin kaikki töhkä siten pois, loppui ontumakin.