sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Heinäautomaatti

Katsokaas mitä Isäntä rakensi meille!

Me vähän tuossa aluksi säikyttiin tuota aukeamista, mutta pianhan me siihen ollaan totuttu. Tuo on sellainen juttu, että se antaa meidän iltapäiväheinät eikä tarvi enää odotella siihen saakka kun Emäntä tulee kotiin jos se on ollut päivän poissa. Isäntä sen ihan itse siihen rakensi ja kuulemma tarvikkeina oli ainakin vanha tulostin ja auton keskuslukko. Aika kekseliäs tuo Isäntä!

Tanya:
Emäntä on jo tässä aiemmin ihmetellyt tätä mun harjaani ja nyt otti oikein vertailukuvan vuoden takaiseen. Katsokaas mitä on tapahtunut.
 

15 kommenttia:

Iida kirjoitti...

fiksu idea, saapahan illemmasta tulla vähän myöhemmin kotiin kun ei tarvitse mennä viemään heiniä :)

Ista kirjoitti...

Siis tosi kätevä! Mäkin olen unelmoinut tuollaisesta, mutta tilaa voisi tarvita vähän enemmän isolle suokille :D

Ja hui kauhia, mihin Tanyan harja on kadonnut? :o

http://pirinransu.blogspot.fi

Ponitäti kirjoitti...

En ole ainakaan nähnyt että olisi kihnuttanut yhtään. Se harja vaan on jotenkin uusiutunut, siis paksuus ei ole vähentynyt mutta etuosasta nuo pitkät jouhet on kadonneet ja niiden tilalle on kasvamassa uutta. Aluksi se uusi kasvu törrötti pystyssä mutta nyt se on kaatunut. Saa nähdä miten käy, kasvaako vielä pitkäksi vai jääkö lyhyemmäksi pörröksi kuten Reetalla on.

Anonyymi kirjoitti...

Huikea automaatti ! Ja vielä tiputtaa heinät verkkoon, tosi kekseliästä ! Uskaltaako kysyä lisätietoja, täällä varmaan yritettäisiin kopiota väsätä.

t 3ponia kantahämeestä

Ponitäti kirjoitti...

Joo kopioita saa väsätä. :) Ohjausboxi, joka on siis se videolla näkyvä muovilaatikko, on otettu vanhasta tulostimesta. Siinä on mukana muuntaja, joten varsinaiselle laatikolle tuleva sähkövirta on hyvin heikko, eli vaikka tapahtuisi jotain katastrofaalista että ponit siihen pääsisivät käsiksi, ei ole sähköiskun vaaraa. Lisäksi kun se laitetaan ajastimella, voi ajastimesta laittaa vain yhden nappulan alas, eli sähköä laite saa vain vartin ajan.
Itse heinälaatikko on tehty vesipaljusta ja vanerilevyistä, vesipalju on siis ylösalaisin ja sen pohja on leikattu auki. Jos tarvitsisi isomman määrän heinää, pitäisi tuo palju olla suurempi. Paljun alla on vanerilevy, johon on sahattu avautuva luukku. Se on saranoilla mutta niin että aukeaa helposti kun lukitus aukeaa, eli tippuu omalla painollaan alaspäin. Lukitus on auton keskuslukosta, ja sen saa helposti käsin laitettua sitten takaisin kiinni kun luukun nostaa paikalleen. Verkon etureuna on laitettu avoimeksi ripustamalla se kumilenksuilla (ns. mustekala), sitä varten on tuossa laatikon alalevyssä reijät. Kumilenksut saa helposti otettua verkon täytön ajaksi pois, kun laitan aamuheinät suoraan verkkoon ja iltapäiväheinät automaattiin.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitokset, yritän saada kylän pellepelotonta innostumaan :)

t 3ponia

Poni Hullu kirjoitti...

Kiva keksintö!
Muute tekis mieli tulla ratsastamaan sinne että missä mahtaisitte asua?
T:9v tyttö Nonnu

Nonnu kirjoitti...

Mistä miniponi sivulta olet ostanut ton lännensatulan kun en löytänyt sitä Miniponi sivuilta?!

Ponitäti kirjoitti...

Sitä ei ole varmaan ehditty Miniponin nettisivulle päivittää. Mutta katsopa Miniponin Facebook-sivuilta, sieltä löytyy kuva. :) https://www.facebook.com/miniponi.fi?fref=ts

Pauliina kirjoitti...

Ihan älyttömän kätevä vempele :D Eipä tarvitse tosiaan huolehtia päiväheinistä, kun ajastin hoitaa niiden antamisen. Todella näppärä vekotin, tuommoisen kun saisi omillekin hevosille!

Anonyymi kirjoitti...

Osaako ponitäti tai isäntä neuvoa onnetonta automaatinrakentajaa? Minulla on hyvin saman tyyppinen systeemi, virtalähteenä on 12V akku ja ajastin laukaisee keskuslukituksen ovimoottorin, jollon heinäluukku aukeaa.

Ongelma on ilmesesti siinä, että ajastin syöttää kerrallaan virtaa minuutin ajan ja se on ollut liikaa ovimoottorille, moottori kärähtää. Teillä kuitenkin ovimoottori saa virtaa 15 minuutin ajan, eikä kärähdä? Onko ovimoottoreissa suuria eroja? Minun ovat olleet Motonetin halvinta mallia ja kaksi olen jo käräyttänyt.

Ponitäti kirjoitti...

Hei! Isäntä kertoi, että meidän systeemissä on rele. Luukussa on anturi, joka ohjaa relettä ja katkaisee syöttövirran kun luukku aukeaa. Eli todellisuudessa se saa virtaa vain sen aikaa kun luukku aukenee.
Tai itse asiassa releitä on kaksi. Kun ajastin menee päälle, se kytkee päälle releen, jonka kautta menee syöttövirta moottorille. Kun moottori on avannut luukun, sieltä tulee anturilta virta toiselle releelle. Kun tämä toinen rele kytkeytyy, se katkaisee virran ensimmäiseltä releeltä. Kun ensimmäinen rele aukeaa, niin virta moottorille katkeaa. Toinen rele pysyy kiinni-asennossa niin kauan kunnes ajastimelta tuleva virta katkeaa ja sitten ollaan taas takaisin alkuasennossa.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos todella paljon selventävästä vastauksesta! Onko anturi ovimoottorin jälkeen välttämätön, vai riittäisikö pelkästään kellokytkin-rele-ovimoottori-rele-kellokytkin?

Minulla on nuori shetlanninponi, joka on reipas syömään ja iltaheinät on hetkessä hotkittu. Haluaisin tiputtaa pientä yöpalaa heinäautomaatilla, ettei ruokintaväli veny liian pitkäksi. Terveisiä Reetalle ja Tanyalle!

Ponitäti kirjoitti...

Anturi on välttämätön, koska releessä ei ole viivettä eli se katkaisee muuten virran heti eikä luukku ehdi aukenemaan. Jos releessä olisi viive niin onnistuisi, esim. auton sisävalon rele joka pitäisi virran vaikka 15 sekuntia.

Kiitos terveisistä! :D

Anonyymi kirjoitti...

Sain automaatin toimimaan aikareleellä, kiitos vinkistä. Nyt jännittää, miten kellokytkimen käy pakkasten tullen... Verkkovirtalaitteita varten tuntuu olevan parempi tarjonta, mutta akulla pitäisi pärjätä.